TÖRTÉNETÜNK

A Dynamic Tape-et és annak alkalmazási módszertanát Ryan Kendrick ausztrál és Ylva Kendrick svéd gyógytornászok fejlesztették ki.

Ryan a Queensland-i Egyetemen szerezte meg mindkét alap- és mester diplomáját olyan elismert oktatók szakértő irányításával, mint Gwendolyn Jull professzor, Carolyn Richardson, Paul Hodges, Michelle Sterling és Bill Vicenzino.

Ryan klinikai gyakorlatát profi sportolókkal végzett munkája és mozgásszervi fizioterápiás magánpraxisának működtetése során szerezte. Részt vett a korábban a világranglista negyedik és US Open döntős helyén álló Gred Rudeski teniszjátékos felkészítésében, abban a „Dream Team”-ben, melyet Pat Cash állított össze annak érdekében, hogy Greg karrierjét „feltámasszák”, miután több súlyos sérülés következtében visszacsúszott a világranglista 73. helyére s melynek következtében a sajtó „leírta” sportolói karrierjét.

A rehabilitációs program során komoly hangsúlyt fektettek a játékstílus megújítására, hogy teljesítménye fokozása mellett csökkentsék a testét érő terhelés mértékét, (ebben az időben az Ő szervája volt a leggyorsabb a világon), így Greg visszatért győztes szériáihoz és újra felfelé kapaszkodott a ranglétrán és megnyert több ATP tornát (Association of Tennis Professionals) sportkarrierjének további hét éve során.

Ryan ezen kívül éveket töltött el az Essex County Cricket Club-ban, ahol együtt dolgozott számos European Tour, Commonwealth (Nemzetközösségi) és olimpikon golfjátékossal, legutóbb a Bronzérmet nyert a női Vanuatu Beach Volleyball csapattal. Mindemellett klinikai oktatóként részt vett a mozgásszervi fizioterápia oktatásában a Griffith Egyetem programjában.

A szövetek sérülése a mechanikai terhelés, külső és belső erőhatások következtében jön létre, a fájdalom „csak” egy jelzése, tünete a kialakult problémának. A fájdalom csökkentése, megszüntetése önmagában nem lehet cél, hiszen ez tüneti terápia volna. A hatékony oki terápia során viszont a fájdalmat generáló mechanikai erőhatásokra és terhelésekre szükséges koncentrálni, annak érdekében, hogy a terápián és a gyógyulási folyamat valóban gyors és hatékony legyen. Annak tudatában, hogy a klinikai gyakorlatban megjelenő legtöbb probléma az „overuse”, azaz túlterhelés következtében jön létre, Ryan felismerte, hogy a piacon található tape-ek alkalmatlanok a terhelés csökkentésére vagy arra, hogy külső erőhatást generálva csökkentsék a musculo-tendinosus egység teherviselését. Ezen kívül ezek a tape-ek alkalmatlanok arra, hogy módosítsák az ízületek biomechanikáját úgy, hogy emellett lehetővé tegyék a teljes mozgáspálya kivitelezését, ami esszenciális feltétele a komplex mozgások kivitelezésének, bármilyen mozgásforma esetén. A PosturePals kifejlesztése szintén a fent említett okkal történt – hogy olyan eszközt adjon a betegei kezébe, mellyel a terápiás kezelések közötti időben javítható, fokozható a kezelési folyamat végeredménye anélkül, hogy gátolná a beteget mindennapi életvitelében vagy sporttevékenységében.

Ugyanebben az időszakban Ylva, aki az Umeåi Egyetemen végzett munkája során a komplex gyermek- és neurológiai fizioterápiára területén dolgozott, felismerte a taping  előnyeit és rájött, hogyan képes ezzel a módszerrel javítani a mobilitást és funkciót ebben a betegcsoportban.

A sok éves kutatás és fejlesztés az elérhető tape-ek korlátainak felszámolása érdekében sikeres volt, melynek eredményeként a Dynamic Tape 2010-ben került kereskedelmi forgalomba, 2016 decemberétől pedig a Biomechanikai Taping™ védjegyoltalom alatt áll. A Dynamic Tape egy olyan kiegészítő terápiás eszköz, mely hatékonyan alkalmazható izomhúzódások, izomszakadások, túlterhelés vagy biomechanikai sérülések esetén, mint például az Achilles- és patella- tendinopáthiák, plantaris fasciitis, rotátor köpeny sérülések, teniszkönyök és számos további sérülés kezelésére, hasonlóképpen felhasználható a gyermekgyógyászattól a neurológiáig, a kézsebészetben vagy akár a légzési fizioterápiában is.

Klinikai jelentőségű hatásainak köszönhetően a megjelenés utáni első évben a Dynamic Tape hódító útjára indult és Ausztrália után forgalomba került Új-Zélandon, Norvégiában, Svédországban, Dániában, az Egyesült Királyságban, Németországban, a Cseh Köztársaságban, Írországban, Svájcban, az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Belgiumban, Hollandiában, Dél-Afrikában és folyamatosan terjeszkedik. Ma már minden kontinensen – közel 60 országban – köztük Magyarországon is elérhető, az egyes országokban magasan képzett oktatói hálózat révén.