A Dynamic Tape-et egy bungee jumping kötélhez lehet hasonlítani, éppen ezért alkalmazzuk az ízületek és izmok rövid helyzetében. A horgony pontokat és a tapasz egészét sem nyújtjuk meg, csak éppen kivesszük a lazaságból (take up the slack), de csak annyira nyújtjuk, ahol már minimális ellenállást érzünk. A mozgás során a szalag hossza nő, nyúlik, ellenállást biztosít, lassítja a mozgást, ezáltal csökkenti a terhelést azokon a struktúrákon, amelyek a mozgás fékezéséért felelősek. Ezután amikor a rövidülési fázis megkezdődik, a tape összehúzódik, hogy a nyújtás során felhalmozódó energia visszakerüljön a rendszerbe és támogassa a mozgást, ott ahol egy izom gyenge, sérült vagy túlterhelt. Lásd az alkalmazási irányelvek videóit!

Ha PowerBandet szeretnénk készíteni, akkor két vagy több réteg Dynamic Tape-et laminálunk, ragasztunk össze, mielőtt azt a testen alkalmazzuk. Ennek az az előnye, hogy képesek vagyunk növelni az általa biztosított ellenállás és összehúzódás erejét. Ez akkor nagyon hasznos, ha nagyobb mértékű erőhatásokra van szükségünk, mivel a PowerBand hosszú időn keresztül nagyon jól megőrzi mechanikai tulajdonságait.

Egyszerűen vágjunk két darab azonos méretű Dynamic Tape-et és ragasszuk fel a másik hátoldalára anélkül, hogy megnyújtanánk. Erős nyomást alkalmazzunk és dörzsöljük a tapet-et a maximális tapadás érdekében.

Általában ajánlott ugyanolyan méretű/szélességű szalagot applikálni. Ne alkalmazzunk a testre egymás után felragasztva több réteg 5 cm vagy 7,5 cm széles tape-et, mivel a tape-eknek különböző lesz így a húzó erejük és a megnyúlásuk, ezáltal a tapadás sem lesz megfelelő. Lehetőség van egy 7,5 cm-es fedőcsík felhelyezésére akár egy 5 cm-es szalagra vagy egy 5 cm-es PowerBand-re, amely már a testen van, mivel a szélesebb szalag minden oldalról a bőrhöz rögzített. Ez nagyon hasznos lehet az erő növelésében, és csökkentheti annak valószínűségét is, hogy a PowerBand a vastagabb szélei miatt leváljon vagy az egyes rétegei elváljanak egymástól.

A szélesebb tape nagyobb erőt biztosít, így előnyösebb nagyobb testrészekre, nagy ízületek áthidalása esetén alkalmazni. PowerBand alkalmazásával nagyobb erőhatás érhető el.  Szükség esetén egy szélesebb tape ketté vágható, hogy egyszerre egynél több irányban alkalmazzuk a tape erővekorait. A Patellofemoralis Hurok (Patellofemoral Loop) is ezt a szempontot használja ki annak érdekében, hogy a lateralisan futó tape létrehozzon egy mediális irányú erővektort, a medialisan futó tape pedig tehermentesítse a sub/infrapatellaris lágyrészeket.

A Dynamic Tape nem tartalmaz latexet. Allergiás reakciók azonban az emberek igen kis hányadának esetében (az összes beteg kevesebb mint 1%-ánál) előfordulhatnak. Ha ismert allergiája van az orvosi ragasztókra, használat előtt konzultáljon terapeutájával. Egy kis darab Dynamic Tape alkalmas arra, hogy biztonsági tesztet végezzen.

A Dynamic Tape egy japán cégtől származó, nyomás-érzékeny, orvosi minőségű akril ragasztót használ.

Ne használja érzékeny, vékony, sérült vagy napégett bőrre. Az orvosi ragasztókkal szemben ismert érzékenység esetén konzultáljon orvosával, terapeutájával. Előfordulhat, hogy a Dynamic Tape és különösen bizonyos applikációs technikák nem megfelelőek keringési- vagy neurológiai problémában érintett személyek számára, pl. cukorbetegséghez kapcsolódó perifériás neuropathia, visszérbetegség. Szakképzett terapeutája képes eldönteni, hogy az Ön esetében mely technika, milyen feltételekkel alkalmazható a kedvezőtlen hatások kiküszöbölése érdekében, kérjük konzultáljon orvosával, terapeutájával.

A bőrirritáció leggyakoribb formája a Dynamic Tape esetében a nem megfelelő használatnak köszönhető, viszont ez könnyedén korrigálható. Esetenként emellett a kliensek egy kis hányadánál allergiás reakciót okozhat. Ez általában gyorsan jelentkezik, harminc-hatvan perc alatt meleg tapintatú lesz a bőr és viszketni kezd. A tape által lefedett teljes bőrfelület érintett, ha a tape a bőrön marad, hólyagosodás léphet fel. Azonnal távolítsa el a tape-et ha forró, viszkető vagy égő érzést tapasztal. Mechanikai irritáció akkor léphet fel, ha a tape nagyon erős húzást, nyíróerőt fejt ki a bőrre. Ez kizárólag akkor alakulhat ki, ha túl nagy a tape húzóereje, túl rövid a húzásmentes lehorgonyzás, ragasztás során a horgonypontokat nem stabilizálták, vagy helytelenül távolították el a tapaszt.
Ezen applikációs hibák rendszerint vörösséget vagy hólyagosodást okoznak olyan izolált területeken, ahol nagyfokú feszültség/húzóerő lokalizálódik, általában a tape végén, vagy ahol a tape begyűrődik.

Kialakulásának ideje több óra, vagy akár néhány nap is lehet.

Itt is érvényes, hogy azonnal távolítsa el a szalagot, ha viszkető, túl érzékeny, zavaró vagy fájdalmas lesz viselete. Használat előtt gondosan tekintse át az alkalmazási és eltávolítási útmutatót.

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy bármely nyílt seb vagy érzékeny terület (szem, szemhéjak, hónalj, nemi szervek és végbélnyílás) környékén nem használható.

Különös figyelemmel alkalmazza a bordák, a felkar és a comb belső területein, ahol a bőr vékonyabb, sérülékenyebb. A Dynamic Tape-nek az a célja, hogy elnyelje a szövetek mechanikai terhelését, de ha a rögzítési hely túl érzékeny, azon a területen nem szabad használni a bőrön, ezért keressen máshol megfelelő rögzítési / horgony pontot. Szintén óvatosan kell alkalmazni akkor, ha az érző idegek működése, az érzékelés csökkent vagy kiesett. Ez gyakori neurológiai problémák esetén, mint például a stroke, a perifériás idegkárosodás vagy a diabétesz miatt kialakult érzéskiesés. Ha bármilyen zsibbadást észlel, erősen ajánlott orvosával konzultálni, mielőtt ezt a terméket használná, mivel a bőr irritációja, sérülése a szalag túlzott feszüléséből adódhat anélkül, hogy a károsodást fájdalom jelezné.

Tisztítsa meg szappannal és vízzel, és hagyja teljesen megszáradni, mielőtt a Dynamic Tape-et alkalmazza. Ha az érintett területeken szőr van, vágja le elektromos géppel. Általában nem ajánlott borotvát használni, mivel a termék használata előtti borotválás bőrirritációt okozhat. Az alkohol olyan oldószer, amely a ragasztót hatékonyságát csökkenti, kivéve, ha teljesen megszárad, így ha a bőrön lévő alkoholt szappan / olaj eltávolítására használja, győződjön meg róla hogy a bőr teljesen száraz, mielőtt a Dynamic Tape-et alkalmazza.

Azonnal távolítsa el a tape-et, óvatosan tisztítsa meg a bőrt szappannal és vízzel, hogy eltávolítsa az irritáló anyagokat és szükség esetén forduljon orvosához.

A Dynamic Tape, hasonlóan számos más, ragasztóval ellátott rugalmas tape-hez, nagyon biztonságos és hatékony, de a populáció egy kis hányadánál természetes érzékenység jelentkezhet ezekre a termékekre. Ha korábban már jelentkezett érzékenység a tape-re, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt ezt a terméket használná. Ha nem kívánt reakció jelenik meg, kérjük, hagyja abba a termék használatát.

Ezek a tapek alapvetően nagyon különbözőek. A célok, a klinikai eredmények és az alkalmazás módja szintén eltérő. A Dynamic Tape-et biomechanikai céllal és módon használjuk, hogy egy olyan külső erőt hozzunk létre, amely segít a gyenge vagy túlterhelt izmok működését, megváltoztathatjuk a járás mintát, azáltal hogy indirekten módosítjuk a terhelést vagy a mozgás minőségét. Ahhoz, hogy ezeket a célokat elérjük, nagyon erős ellenállással és húzóerővel kell rendelkezzen tapaszunk, mely a tér minden irányában képes megnyúlni. Mindez teljesen különbözik a kinesiotaping filozófiájától, melynek hatása az idegrendszerre irányul, amikor a tape a bőrrel érintkezik. Javasoljuk, hogy határozott célja legyen a kezeléssel kapcsolatban és válassza ki azt a terméket, amely a legjobban illeszkedik ehhez a célhoz. Ez lehet egy rigid sport szalag, amely rövid időre korlátozza a mozgást; a Dynamic Tape, amely úgy viselkedik, mint egy gumiszalag vagy egy kívülről felhelyezett extra izom, ami módosítja a sérült struktúra mechanikai a terhelését, a mozgást vagy segíti a funkciót; vagy alkalmazzon egy kineziológiai szalagot.

Igen, Magyarországon a Dynamic Tape szakszerű és biztonságos alkalmazása szakképzettséghez kötött, a helyes alkalmazás és használat elsajátítása kifejezetten ajánlott, hogy ki tudja használni a tape előnyeit és minimalizálja a kockázati tényezőket, amelyek a helytelen alkalmazásból adódnak. Ha bármilyen kérdése van, kérjük forduljon kezelőorvosához vagy olyan szakemberhez, aki a Dynamic Tape kurzusain részt vett, terapeutáinkról folyamatosan frissülő listát talál honlapunkon. Ha Ön egészségügyi szolgáltató, aki tapasztalattal rendelkezik a kineziológiai szalaggal, javasoljuk, hogy vegyen részt képzésünkön, mivel termékünk alapvetően különbözik más tape–ektől. Ne alkalmazza a Dynamic Tape-et a kineziologiai taping alapelvei szerint!

A barázdák a ragasztó rétegen láthatóak, mely időnként nyomot hagy a bőrön, finom, apró vonalak formájában. Általában ezek egy vagy két napon belül eltűnnek, de visszajelzések alapján akár hetekig is nyomot hagyhatnak a bőrön. A bőrre nincs negatív hatással, ez csak a bőrfelületen tapasztalható, amely idővel eltűnik.

A Dynamic tape általában több napig, akár több hétig is a bőrön marad, feltéve, hogy nincs bőr irritáció. A tartósságot befolyásolja, hogy a test melyik területén alkalmazzuk. A kézen használt applikációk 2-3 napig maradnak a bőrön, míg a hát és váll applikációk 5-7 napig tartanak. Ettől hosszabb tartósságot a Dynamic Tape ragasztó spray alkalmazásával lehet elérni. A meleg, nedves körülmények vagy az úszás is csökkenti a viselés időtartamát, de a helyes applikációval a Dynamic Tape jól tolerálja ezeket a körülményeket. A hatékonyság növelése érdekében, fedjük le a tape-et amikor csak lehet pl: viseljünk pólót éjjel a váll és törzs applikációk esetén annak érdekében, hogy a tape szélei ne váljanak fel alvás közben, viseljünk zoknit boka ízület körüli applikációk esetén, így a tape nem dörzsölődik le a papucsban, cipőben vagy éjjel az ágyban.

Igen. A Dynamic Tape, ha helyesen alkalmazzuk, hosszabb ideig képes ellenállni a víznek. A klórozott vízben úszás, a pezsgőfürdőkben való áztatás, vagy a zuhany alatt töltött órák valószínűleg csökkentik a teljes használati időt. Ha megfelelő módon alkalmazzuk, több zuhanyzást és medencézést kibír, de utána már nem lesz tökéletes a tapadása. Napi 2-3 óra úszással elég nagy a valószínűsége, hogy csak 2-3 napig marad fent. Ettől hosszabb tartósságot a Dynamic Tape ragasztó spray alkalmazásával lehet elérni. A tartósság érdekében továbbá hasznos, ha úszás és vizes sportok során (ha a felső testen, törzsön alkalmazzák) védő öltözetet alkalmaz, mely szárazon tartja.

Ha a vége enyhén felválik, nyomja a bőrhöz, tartsa rajta a kezét 1 percig, vagy amíg a tape csak enyhén nedves, gyakran újra aktiválódik a ragasztó a száradás során.

A Dynamic Tape lejárati ideje a gyártás dátumától számított két év.
Nem, a Dynamic Tape egy egyszer használatos termék.

A Dynamic Tape sokkal erősebb ellenállással és húzással rendelkezik, mint más termékek, ezért az alkalmazás nagyon eltérő. Ha nem tud elérni hosszú élettartamot, akkor győződjön meg róla, hogy megfelelő technikával alkalmazta-e. Nézze meg a videókat a biztonságos és helyes applikációról és kíméletes eltávolításról, majd határozza meg, vannak-e más tényezők, amelyek kedvezőtlen hatással bírnak, beleértve a száraz bőrt, testápolót, szőrt, nedves, izzadt bőrt, magas páratartalmat. A Dynamic Tape-et hűvös, száraz környezetben kell tárolni. Ha a szalagot egy meleg autóban, forró csomagtartóban, vagy a tűző napon hagyja napokig, az potenciálisan befolyásolhatja a bőrre való tapadás hatékonyságát. Gyakori hibák közé tartozik krém vagy olaj alkalmazása, nem megfelelő nagyságú horgony pontok alkalmazása, ha nem rögzítik megfelelően a kezdő szakaszt / horgonypontot a tape feszítése közben, ha túlfeszítik a szalagot, ha megnyújtott helyzetben alkalmazzák, akár csak a kinesiotape-et. További probléma lehet, ha nem tartják nyomva a tape-et a bőrön legalább 60mp-ig miután a bőrrel érintkezik, a tape-ek túl nagy átfedésbe kerülnek egymással, illetve ha az egyik tape csík a másikról indul, vagy rajta végződik.

A Dynamic Tape egy biomechanikai szalag, nem bionikus szalag. A kutatások azt mutatják, hogy a DT hatékony és jelentős változást ér el a mozgásban és a technikában. Ebből következik, hogy hatékonyabb, fejlettebb technikával jobb eredményeket érhet el a sportoló. Természetesen a gyakorlás nagyon fontos, hogy új motoros mintákat tudjunk kialakítani, mindhez pedig szükséges a megfelelő erő, állóképesség, mozgástartomány stb.

Az előzetes kutatások azt mutatják, hogy a Dynamic Tape megakadályozhatja a késleltetett izomfájdalom kialakulását (Delayed Onset Muscle Soreness), állóképességi sportokban versenyzők esetében kisebb mértékű fáradás jelent meg a tapasz használatakor, dobó és ugró játékosok pedig nagyobb sebességről és lendületről számoltak be a tape erős mechanikai és viszko-elasztikus tulajdonságainak köszönhetően, de további vizsgálatok szükségesek annak meghatározásához, hogy mely applikációk a leghatékonyabbak különböző esetekben.

Célunk, hogy a Dynamic Tape a fájdalom és a duzzanat alapvető okát kezelje. Néhány zúzódás vagy duzzanat könnyedén megszűntethető, de ha tovább folytatjuk a túlterhelését egy megrándult szalagnak, akkor a duzzanat vissza fog térni. Ezért szükséges meghatározni, hogy vannak-e strukturális károsodások; milyen típusú a fájdalom; fokozódik-e a fájdalom terhelésre (olyan esetekben mint pl. ficam, húzódás, tendionpáthia).Tudjuk-e kezelni ezt a túlterhelést, ha bizonyos erőket közvetítünk közvetlenül a tape-el vagy közvetetten a mozgás megváltoztatásával; kell-e pozícionálnunk az ízületet alkotó csontokat, hogy optimalizáljuk a gyógyulási folyamatot; találunk-e izomgyengeséget, melynek figyelembe vételével javíthatjuk a mozgást és a terhelés mértékét. Meg tudjuk-e változtatni a kezelt személy téves hiedelmét a mozgással, fájdalommal és sérüléssel kapcsolatosan, visszatérő problémák esetén; tudjuk-e csökkenteni a betegek mozgással kapcsolatos félelmeit, hogy leépítsük a fájdalmukat fenntartó maladaptív mozgásokat és elkezdhessünk új, fiziológiás mozgásmintákat tanítani stb. A fájdalom egy összetett, több rendszert érintő folyamat, amely hasonló sérülések esetén is személyenként változhat. Célunk és ehhez kapcsolódóan a Dynamic Tape mechanizmusai között drámai különbség látható az egyes technikák esetén, például a kalapács ujj, a bokaficam vagy akár a krónikus derékfájás kezelése esetén.