Mi a Dynamic Tape?

Miért hívják “Biomechanikai Tape”-nek?

A gyakorlatorientált klinikai következtetések szerint a Dynamic Tape kontrollálja a terhelést, a mozgásmintákat és funkciókat azáltal, hogy energiát juttat a rendszerbe. A “biomechanika” definíciója alapján egy olyan tudományág, mely “vizsgálja az élőlények mozgásához vagy struktúrájához kapcsolódó mechanikai törvényszerűségeket”. A Dynamic Tape egy olyan –a testre- kívülről felhelyezett terhelés-elnyelő eszköz, mely hatással van az izmok munkájára és az ízületek mozgására. Ahogy már említettük a Kinesio-tape-eket arra tervezték, hogy megemeljék a bőrt és helyet teremtsenek annak érdekében, hogy csökkentsék a fájdalomra érzékeny struktúrák nyomását, javítsák a keringést vagy hatással legyenek az izomaktivitásra a bőrön keresztül az idegrendszeren kiváltott input útján. A Dynamic Tape nem illeszkedik ebbe a kategóriába, de illeszkedik a biomechanika fogalomkörébe.

Megnézem a termékeket

Hogyan működik a Dynamic Taping?

Itt a Dynamic Tape-nél mi azt gondoljuk, hogy a szövetek funkcionális kapacitása nem a fájdalom, hanem a terhelés miatt csökken. A Dynamic Taping célja hogy “kívülről”-felhelyezve- elnyelje a terhelést, ezáltal csökkentse azt a terhelést, mellyel a testnek (szöveteknek, struktúráknak) “belülről” kell megbirkóznia. Számos esetben nincs jelen fájdalom, és ha van is fájdalom, az nem korrelál jól a szöveti sérülés mértékével. Ahelyett hogy a fájdalmat magát céloznánk, a Dynamic Taping a probléma hátterében lévő mechanikai tényezőkre gyakorol hatást vagy csak egyszerűen javítja az adott funkciót. Alkalmazásával kontrollálható az erők és a terhelés továbbítása annak érdekében, hogy csökkentsük a kompenzációs mechanizmusokat, a helytelen mozgásmintákat. A Dynamic Tape igen széles körben alkalmazható, akár egy stroke utáni lógó lábfej szindróma kezelésétől a golfozó lendítésének korrekciójáig.

Terápiánk során a mozgásra, funkcióra és terhelésre fókuszálva kaphatjuk a legjobb eredményeket. A Dynamic Tape specifikusan arra lett kifejlesztve, hogy erőteljes külső mechanikai támogatást nyújtson:

 • Csökkenti a sérült szövetek munkáját
 • Segíti a gyenge izmok működését
 • Javítja a mozgásmintákat
 • Javítja az ízületi stabilitást
 • Megváltoztatja az adott szegmentum helyzetét, ezáltal fokozza az izmok erőkifejtő kapacitását (izomhossz-tenzió kapcsolata) miközben továbbra is lehetővé teszi a teljes mozgástartományt még akkor is, ha komplex, több síkban létrejövő mozgásokat hajtunk végre, pl. amelyek sportolás vagy munka közben szükségesek.

Természetesen láthatunk számos tape ragasztási technikát sportolókon, melyek nem alkalmasak mechanikai hatás kiváltására. Bizonyos kritériumokat mindenképpen be kell tartanunk, szem előtt tartva hogy egyes testrészek esetében a mechanikai hatás elérése sokkal nehezebb, mint más testrészek esetében. A helyes alkalmazás és felhelyezési módszertan ismerete létfontosságú.

Megnézem a termékeket

A Biomechanikai Taping ™ bemutatása

Mechanikai hatás – a láb relaxált, nyugalmi helyzetben látható egy korrekt módon felhelyezett boltozatemelő Biomechanikai Tape™ alkalmazása esetén. A taping következtében a láb rövidebb, a hosszanti boltozat megemelkedik, előláb adductio és calcaneus inverzio jön létre. Egy mesterséges emelő mechanizmust hoztunk létre, így a talpi felszín talajra érkezéskor a láb a tape erős ellenállásával szemben nyúlik meg, ezáltal a tape csökkenti a plantaris fascia-ra és izom-ín átmenetekre háruló terheléselnyelő funkció mértékét.

Amikor a láb érintkezik a talajjal, a láb meghosszabbodása és a boltozat süllyedése érdekében a tape ellenállását kell leküzdenie. A tape feladata ezen mozgások lassítása, fékezése és mozgásterjedelmének csökkentése. Mindkét tényező fontos számos, a láb normál funkcióját károsan befolyásoló állapotokban, mint például a Medial Tibial Stress Syndrome (MTSS). A tape képes elnyelni azon terhelés egy részét, melyet egyébként a plantaris fascia és a musculo-tendinosus egység nyelne el.

A láb mindemellett továbbra is képes a mozgásra teljes mozgáspályán, ami nagyon fontos annak érdekében, hogy a terhelést eloszlassa a láb szegmentumainak többirányú elmozdulásaival és így képes legyen adaptálódni a talajfelszínhez. A mozgásterjedelem korlátozásával gátolnánk a láb terhelés elosztó képességét, mely egyrészt kompenzációs mechanizmusokat indukál, másrészt a bokaízület proprioceptív, egyensúly fenntartásért és stabilitásért felelős funkcióját is csökkenti.

Ezzel a technikával nagyobb mértékben növekedett a navicula-talaj távolság és csökkent a láb hossza terhelt és tehermentesített helyzetben, szemben a „passzív” taping technikákkal. Az elért szignifikáns változások még három nap elteltével (26 km futóedzés ezalatt) valamint a tape eltávolítása után még további 24 órával is fennálltak. Az alábbi ábrán álló helyzetben végzett nyomáseloszlás-vizsgálat eredményei láthatóak.

Dynamic Tape biomechanikai tape
Mechanikai hatás – nyomáspontok változása testsúly-terhelt helyzetben boltozatemelő Biomechanikai Taping™ esetén. Ebben az esetben (bal oldali ábra) a tape felhelyezés után a teherviselés csökkent az előláb mediális részén, főként az I. és II. MTP ízület területén, melyet a jelintenzitás csökkenése is mutat a jobb talpnyomat mediális, előlábi területén összehasonlítva a jobb oldali ábra (nincs tape) esetén megfigyelhető nyomás intenzitással. Leegyszerűsítve a tape-elt végtag esetén a teherviselés áttevődött a (jobb) láb lateralis felszínére (bal oldali ábra), összehasonlítva a nem tape-elt jobb oldali lábpár jobb lábának lenyomatával.
Megnézem a termékeket

Élettani folyamatok

Ide tartoznak a fájdalomra, keringésre, proprioceptív és motoros kontrollért felelős rendszerekre gyakorolt direkt hatások. Annak ellenére, hogy mindezen hatások kiváltása nem elsődleges célja a Dynamic Taping technikának, az említett pozitív hatásokkal gyakran találkozunk ezért a jövőben tovább folytatódó kutatások segítenek jobban megérteni hatásmechanizmusát. Számos pozitív hatású élettani folyamattal számolhatunk a Biomechanikai Tape™ alkalmazása során:

 • Non-opioid fájdalomcsillapítás – sérülés esetén szimpatikus izgalmi hatás gyakran megfigyelhető. Bizonyos manuális technikák fájdalomcsillapító hatása hasonló a non-opioid szerek hatásához. (pl.: vizsgálatok bizonyítják fájdalomcsillapító hatását a Mulligan-féle lateralis glide-nak a könyökízületben vagy Elvey-féle lateralis glide-nak a nyaki gerincen lateralis epicondylitis –teniszkönyök- esetén.)
 • A feszülő szövetek okozta nyomás következtében kialakuló fájdalom (pressure pain threshold) csökkenthető és a keringés javítható azáltal, hogy az érintett terület lágyrészeit manuálisan kiemeljük (szövetek torlódása – „off-loading”) és azt a helyzetet fenntartjuk a Dynamic Tape megfelelő módon történő alkalmazásával. Ezzel a módszerrel egy lágy, szivacsos teret hozunk létre az adott területen, mely csökkenti az irritált szövetek nyomását és csökkenti a szenzitizált perifériás nociceptorok aktivitását.
 • A normál afferens input-ot befolyásolva moduláló hatása lehet a fájdalomérzetre. A bőrre kifejtett, folyamatosan fennálló, de változó mértékű stimuláció, az ízületek approximációja és az izmok változó mértékű megnyúlása (létrejön, mivel a tape az izom megrövidült helyzetében enyhe nyújtással kerül felhelyezésre, így az izom megnyúlásakor a tape szignifikáns mértékben feszül meg, komprimálva ezzel a szöveteket) nagyfokú mechanikai hatást gyakorol a szervezetre.
 • A Dynamic Tape-el folyó legújabb kutatási eredmények alapján az említett kompressziónak (vagy a kompresszió csökkentésének „off-loading” technikák esetén) moduláló hatása lehet a motoros rendszerre is, egyrészt a Golgi-ínorsóból és az izomorsóból érkező afferens inputra, másrészt ennek következtében az izom aktivációjára gyakorolt hatása útján.
 • A beteg korábbi tapasztalatainak, hitrendszerének, elvárásainak és számos egyéb tényezőnek szintén módosító hatása van a fájdalomérzetre. A fenyegetettség-érzés csökkentésével a fájdalomérzet csökkenése is elérhető.
 • Hasonlóképpen nagy jelentősége van a fájdalomérzetben a perifériáról érkező szenzoros jelátvivő rendszernek. A terhelés csökkentése vagy a szenzitizált (nem feltétlenül károsodott) struktúrák felszabadítása szintén pozitív hatással a fájdalomérzetre.
 • A keringés fokozódása – ennek mechanizmusa még nincs teljesen feltérképezve, de kutatások igazolták a szövetek feszességének, merevségének csökkenését az „off-load” technikák alkalmazása esetén, amikor a kezelt terület lágyrészeit manuálisan kiemeljük és Dynamic Tape alkalmazásával rögzítjük a helyzetet. A kompresszió csökkentése következtében a kisebb erek megnyílása lehetővé teszi a folyadékáramlás fokozódását.
Megnézem a termékeket
Dynamic Tape biomechanikai tape

“Offloading” technika

Jól látható, hogy egy puha, szivacsos területet hozunk létre a lágyrészekben az érintett struktúra környezetében

Dynamic Tape biomechanikai tape

Zúzódás és ödéma

A képeken a lágyrészek kiemelésének („boxing” vagy „offloading” technika) hatásai láthatóak. A különbség egyértelműen látható a tape három napos alkalmazásának eltávolítása után. A jobb oldali sérülés esetében taping feletti kompresszió (tubigrip) alkalmazásával egészült ki a terápia, a haematoma láthatóan sokkal jobban felszívódott azon a területen, ahol a tape is kifejtette hatását, mint ott, ahol csak kompresszió volt jelen önmagában (jobb oldali ábra).

Dynamic Tape biomechanikai tape

“Box – offload” technika versus kineziológiai megközelítés

Fontos megjegyezni, hogy taping technikánk és az ennek következtében potenciálisan megjelenő mechanizmusok eltérnek a kineziológiai tape-ektől. A tape az ízületet áthidalva továbbra is a lágyrészek rövidült, nyugalmi helyzetében került felhelyezésre (ellentétben a kineziológiai tape-nek az izom megnyújtott helyzetében történő alkalmazásával). Ezután a lágyrészeket manuálisan összetoltuk és kiemeltük a sérült területen, hogy egy puha, szivacsos lágyrész-tömeget alkossunk, így csökkentve a szövetek feszülését, tenzióját. (Hug et al., 2014) Ezt az állapotot fenntartottuk a tape erőteljes húzásával. Nem láthatóak gyűrődések a tape-en, mivel nem az volt a célunk, hogy megemeljük a bőrt, hanem inkább az összes környező szövet torlódása által a mélyebb rétegekben kívántuk csökkenteni a szöveti feszülést.